KONEITTEN MURSKAAJAT

Turun ylioppilasteatteri 2010

Käsikirjoitus: Ernst Toller

Ohjaus ja dramaturgia: Elina Kilkku

Koneitten murskaajat on Elina Kilkun työelämää käsittelevän trilogian viimeinen osa. Siinä rinnastetaan Kehruu-Jennyn ja koneellistumisen aiheuttamat ongelmat nykypäivän työelämän ongelmiin. Esityksessä nähdään suuri välienselvittely ja sodan viimeinen taistelu, jossa työläisille käy hullusti ja riistäjät katoavat paikalta.

Trilogia käsittelee paitsi työelämää myös länsimaisen teatteritaiteen kulmakiviä: Teurastamojen pyhä Johanna otti selvää Brechtin eeppisestä teatterista ja Työnantajan hautajaiset toi karnevaaliperinteen ja commedia dell’arten tähän päivään. Koneitten murskaajien kautta tutustutaan ekspressionismiin. Näyttämölliseen ekspressionismiin kuuluvat sisäisen maailman ulkoistaminen, voimakkaat tunteet, yhteiskunnallisuus, liioittelu, rankkuus, rumuus ja outous.

”Kilkun Työelämä-sarjaa voi pitää paitsi kaivautumisena työelämän huonontumisen juurille myös teatterihistoriallisena oppijaksona: Brechtin näytelmä johdatti katsojat eeppisen teatterin äärelle, Fo toteutettiin karnevalismin ja commedia dell’arten hengessä ja nyt ollaan sisällä ekspressionismissa. Pelkästään tästä syystä Koneitten murskaajat kannattaa mennä katsomaan. Karrikoitu liikekieli on huolellisesti toteutettua, ilmaisu tarkkaa ja rytmi (ja asenne) kohdallaan.”

Irmeli Haapanen,Turun Sanomat 16.11 2010

”Tollerin yhteiskuntakriittisessä hengessä myös Koneitten murskaajat hyökkää kapitalismin arvoja vastaan. Tarinana se on vaikuttava. Näyttelijöiden intensiivinen eläytyminen pitää otteessaan loppuun saakka.”

Karoliina Kerppo, Turun Ylioppilaslehti 25.11.2010