KOVAN ONNEN LAPSIA

Valkeakosken kaupunginteatteri 2010

Käsikirjoitus: Minna Canth

Ohjaus, dramaturgia ja nykyaikaan sovitus: Elina Kilkku

Lavastus: Sampo Malin

Puvustus: Sanni Tamminen

Rooleissa: Teemu Heino, Tarja Salo, Tomi Jokio, Mikko Huoviala, Antero Toivonen, Sampo Jämbeck, Hanna Korpio, Ulla Huoviala-Kääpä, Tony Salo ja Laura Garant

Nykyaikaista ohjelmarealismia! Elina Kilkku on kirjoittanut Minna Canthin Kovan onnen lapsia Annikki Ellosen ja Aimo Hiltusen tekstisovituksen pohjalta täysin uusiksi. Kyseessä on nykyaikaan sovitettu ja lyhennetty versio. Alkuperäisessä versiossa työt loppuivat rautatietyömaalla, nyt ollaan minkä tahansa suomalaisen teollisuuskaupungin millä tahansa tehtaalla. Työläiset pakenevat metsän sijaan karaokebaariin, ja tässä versiossa työn menettämisen aiheuttamia tuntoja puretaankin laulaen. Ketään ei enää ammuta, mutta turpiinsa saavat niin vastaan hangoitteleva työkaveri Jaara kuin ikävä henkilöstöpäällikkökin. Vaarasen perheessä on sairas lapsi, eikä työläisten johtajan, Topran apu tälläkään vuosikymmenellä ehdi ajoissa perille. Kovan onnen lapsia on yllättävän nykyaikainen tragedia työelämän huonontumisen seurauksista.

Valkeakosken kaupunginteatterissa viime perjantaina ensi-iltansa saanut Kovan onnen lapsia puhuttelee suoraan kovia kokeneen kaupungin asukkaita. Elina Kilkku on sovittanut ja ohjannut Valkeakosken kaupunginteatteriin Kovan onnen lapsista traagisen tarinan, jossa Minna Canthin hengessä, mutta vielä suorasukaisemmin, sanotaan asiat niin kuin ne ovat.”

Sirpa Koskinen, Kansan Uutiset 14.2.2011