IHANA TYTTÖ

Jos se tuntuu oikealta, voiko se olla väärin?

Viisitoistavuotias Reetta on seitsemännessä taivaassa. Hänen teatteriunelmansa ovat toteutumassa, onhan hän saanut pääosan musikaalista, jonka muut näyttelijät ovat lukiolaisia ja jonka ohjaa oikea ammattilaisohjaaja. Tästä tulisi parasta ikinä.

Ohjaaja on nelikymppinen Jarmo, kokenut teatteritaiteen konkari. Hän edustaa kaikkea sitä, mitä Reetta kaipaa, ja suhtautuu Reettaan kuin aikuiseen. Reetta tahtoo olla Jarmon silmissä mielenkiintoinen keskustelija ja vakavasti otettava näyttelijälupaus. Ohjaajan katseen valokeilassa hän haluaa loistaa ja antaa kaikkensa. Ihan mitä vain.

Ihana tyttö on nuortenromaani, joka vie #metoon askelta pidemmälle. Se kertoo kielletystä suhteesta, jossa toisella osapuolella on kaikki valta ja toiselta puuttuu todellinen mahdollisuus sanoa ei.

Kansi: Satu Kontinen

***

Ihanalle tytölle myönnettiin Punni-kunniamaininta 2021. Perusteluissa sanottiin näin:

“Elina Kilkun Ihana tyttö (Bazar 2020) on puhutteleva ja moniulotteinen nuortenkirja vallasta ja haavoittuvuudesta. Kirja kertoo yhdeksäsluokkalaisesta Reetasta, joka pääsee teatterin lukiolaisille suunnattuun musikaaliin näyttelemään pääroolia. Yksinäinen Reetta tuntee vihdoin kuuluvansa johonkin. Hän ihailee musikaalin ammattilaisohjaajaa Jarmoa ja haluaa tehdä tähän vaikutuksen. Nelikymppisen Jarmon ja Reetan välille kehittyykin pikku hiljaa suhde, jossa toisella osapuolella on kaikki valta ja toisella ei ole todellista mahdollisuutta kieltäytyä. Teatterimaailman väärinkäytöksiä ja seksuaalista hyväksikäyttöä rohkeasti kuvaava teos asettuu tärkeäksi osaksi Metoo-keskustelua. Kirjan rakennetta rikkova loppuratkaisu pysäyttää ajattelemaan.”

***

“Ihana tyttö on lajissaan tärkeä kirja, ja sillä on tarkoitus”.

– Mari Viertola/Turun sanomat 12.5.2020

Turun sanomien koko kritiikki löytyy täältä.

“Ihana tyttö on kirja, joka voi toimia Reetan tilanteseen joutuneelle eräänlaisena pelastavana aseena. On uskallettava puhua, vaikka asia olisi kuinka kipeä ja arka.”

– Marja Welin/Etelä-Suomen sanomat 31.3.2020

Etelä-Suomen sanomien koko kritiikki löytyy täältä.

“Elina Kilkun romaani on taidokas kuvaus tilanteesta, jossa aikuinen on sokea vastuulleen.”

– Marika Riikonen/Hämeen sanomat 1.4.2020

Hämeen sanomien koko kritiikki löytyy täältä.

”Elina Kilkku on paitsi kirjailija myös teatteriohjaaja. Hän tuntee teoksensa miljöön perinpohjaisesti. (…) Ihana tyttö näyttää yhden erittäin ikävän puolen teatterialasta, mutta se kuvaa samalla kiehtovasti näyttelemisen ja teatterin lumoa. Ihana tyttö on rohkean suorasukainenkin romaani raastavan tärkeästä aiheesta. Kaikkein vaarallisinta on vaieta.”

– Kirsi Hietanen/Salon Seudun Sanomat 7.4.2020

“Ihana tyttö on ihan hurjan hyvä kirja. Se on sellainen nuortenkirja, jonka ojentaisin myös ihan jokaiselle aikuiselle luettavaksi.”

– Työnaisen vaimo -blogi

Koko teksti löytyy täältä.

“Kirja oli poikkeuksellisen vangitseva ja sen ihmissuhteiden ja yksinäisyyden kuvaus viiltävää.”

– Siniset helmet -blogi

Koko teksti löytyy täältä.

“Sinänsä jo tämä romaani voi olla pelastusrengas nuorelle, joka ei vielä uskalla puhua kokemastaan.”

– Kirjakko ruispellossa -blogi

Koko teksti löytyy täältä.

“Ihana tyttö on hieno ja taitavasti rakennettu romaani.”

– Kirjarikas elämäni -blogi

Koko teksti löytyy täältä.

“Kirjan vahvuus on siinä, että se kuvittaa tuoreesti tyypillisen tapauksen, joka asianosaiselle on aina ainutkertainen ja vaarallinen kokemus.”

– Marjatan kirjat -blogi

Koko teksti löytyy täältä.

Olin Ylen Aamun kirja -ohjelmassa haastateltavana 21.3.2020, haastattelun voi katsoa täältä.

Ylen Luomiskertomus-radiohaastattelun (22.3.2020) voi kuunnella täältä.