LÄSKI – rasvainen monologi lihavuudesta

Teatteri Takomo 2016

Käsikirjoitus:
Raisa Omaheimo
Dramaturgia ja ohjaus:
Elina Kilkku
Skenografia, ääni- ja videosuunnittelu:
Tomi Flyckt
Koreografia:
Mikko Orpana
Valosuunnittelu:
Jari Piitulainen
Rooleissa:
Raisa Omaheimo

Tammikuu on laihdutusohjeiden sesonkiaikaa. On tärkeää karistaa joulukilot! On kiire päästä bikinikuntoon! LÄSKI kertoo että vaihtoehtojakin on.

Hauska, vihainen ja poliittinen esitys käsittelee lihavuutta. Lihavuus on yleistä, mutta silti tabu. Elämme yhteiskunnassa, jossa lihavuus on rikos.

Miksi lihominen on pahinta, mitä ihmiselle voi käydä?
Miksi kauniit, ihanat ja älykkäät naiset käyttävät koko elämänsä korjatakseen jotakin mikä ei ole rikki?
Miksi on parempi olla tyhmä kuin läski?
Miksi lihavan tulisi olla kiitollinen baarin jokaiselle humalaiselle kähmijälle?
Miksi on parempi olla laiha kuin onnellinen?
Entä miksi lihava ei voi juoda julkisella paikalla Coca-colaa?

LÄSKI. Rasvainen monologi lihavuudesta.
Koska lihavista puhutaan, mutta lihavat eivät puhu.

”Teatteri Takomo aloittaa 20-vuotisjuhlavuotensa komeasti Raisa Omaheimon yhden naisen esityksellä Läski. Kohdillaan on sekä väline että sanoma ja muoto. Juuri tätä varten teatteritaide on olemassa.”

Nina Jääskeläinen, Teatteri&Tanssi 1/2016

”Läski – rasvainen monologi lihavuudesta on teatterintekijä Raisa Omaheimon suoraa puhetta. Puhetta, joka satuttaa rehellisyydessään. (–) Omaheimo saa yleisön tunteet liikkeelle. Läski kurottaa pelkkää henkilökohtaista kokemusta kauemmaksi. Suurin osa ihmisistä obsessoi painonsa kanssa, oli heillä ylipainoa tai ei. Esityksessä kerrotaan, miten esityksen hoikka ohjaaja Elina Kilkkukin pitää itseään läskinä ja miten Raisa piti itseään läskinä silloinkin kun painoi 40 kiloa vähemmän. Asiat lyödään tiskiin niin rehellisesti kuin se on mahdollista, ja siitä syntyy jäntevä, näkökulmaa koko ajan muuttava kokonaisuus.”  

Maria Säkö, Helsingin Sanomat 11.1.2016

”Katsomossa naurattaa ja itkettää, usein yhtä aikaa. Näyttämöltä tunnistaa kokemuksen vääränlaisuudesta, nöyryyttävät hetket pukukopeissa, sipsipussillisen syömistä seuraavan syyllisyyden. Itseinhon. (–) Rohkeinta esityksessä ei ole isokokoinen alaston nainen vaan se, kuinka se perkaa henkilökohtaisen kautta niin sukupolvien suhdetta ruokaan, naisvihaa kuin rakenteitakin.”

Anna Paju, Kansan uutiset 16.1.2016

”I en blandning av stand up, dans, politisk monolog och introspektiv självbiografi lyckas Omaheimo beröra ett antal intressanta ämnen, samtidigt som föreställningen rymmer ett enormt spektrum av känslor. Elina Kilkku har skapat en välbalanserad och dynamisk föreställning.”

Martin Welander, Hufvudstadsbladet 10.1.2016

”Jumalauta, tässä on yksi kovimmista esityksistä pitkään aikaan. Tiesin odottaa jotain hurjaa, mutta olipa tämä! Riipivän koskettava ja hauras ja samalla tavattoman vahva esitys. Upea, mahtava Läski teatteri Takomossa.” 

Paljon melua teatterista –blogi 15.2.2016

”Uskallan väittää, että LÄSKI on yksi vuoden merkittävimmistä teatteriesityksistä.” 

Pullukkablogi 28.1.2016