LAUTANEN SOMALIAN VERTA

…mutta ei me mitään rasisteja olla!

Näytelmän maailma on raikkaalla tavalla täysin sairas: siinä uskotaan, että ihmiset ovat keskenään eriarvoisia. Lautanen Somalian verta on surullinen ja hauska näytelmä Suomen äärioikeistosta. (Sisältää mm. yhden rasistisen vitsin.) Se on täyttä fiktiota kuvitteellisen äärioikeistopuolueen noususta täysin kuvitteellisessa kaupungissa nimeltä Turku.

Lautanen Somalian verta sijoittuu lähitulevaisuuden Suomeen, seuraavaan lamakauteen. Suomen äärioikeisto on kärsinyt uskottavuuden puutteesta, mutta nyt alkaa tapahtua: tavallinen suomalainen alkaa kysellä syyllistä kurjuuteensa, ja silloin äärioikeisto on valmiina antamaan vastauksen. Ja tilannehan on… neekerin vika! 

Näytelmä käsittelee paitsi surkuhupaisia uusnatsikliseitä myös ilmiön vakavampaa puolta: äärioikeiston kannatuksen kasvua sekä rasistista väkivaltaa, joka jo nyt on liian usein arkipäivää.

Näytelmä liikkuu kahdessa tasossa: fiktiivisessä näytelmässä sekä tässä ja nyt näyttämöllä. 

Lautanen Somalian verta tuo näkyville rasistisen ajattelun mekanismeja paitsi olemassa olevan äärioikeiston myös näytelmää esittävän teatteriryhmän kautta.

Näytelmä on käännetty latviaksi ja tanskaksi. Sitä on esitetty mm. Kajaanin Harrastajateatterissa, Uudenkaupungin teatterissa, Kööpenhaminassa ja Limbazissa.

Näytelmän oikeuksia valvoo Näytelmäkulma.