ÄIDEISTÄ PASKIN

Teatteri Tetas 2015

Käsikirjoitus ja ohjaus: Elina Kilkku

Rooleissa: Leena Aalto, Jenni Aimola, Mia Halonen, Niina Helakorpi, Anne King, Tina Lindgren ja Hanne Tikka

Tekniikka: Timo Torvinen

Äideistä paskin käsittelee lapsen saamista samaan aikaan avoimen yhteiskunnallisella ja hyvin henkilökohtaisella otteella. Se kritisoi ahdasta äidin roolia ja tarjoaa vertaistukea niin kotiäideille kuin – hui kauhistus – uraäideillekin. Esitys tarjoaa raikkaita näkökulmia esimerkiksi nettikeskusteluihin, synnytykseen, keskenmenoihin, syyllisyyteen ja syyllistämiseen sekä tietysti vauvaläskiin ja suonikohjuihin.

”Katsomossa hersyi nauru. (–) Huumorin lisäksi esityksen teemoissa on paljon syvää ihmisyyden perusasioiden kuvausta. (–) Äideistä paskin on esitys, joka varmasti koskettaa ja naurattaa monia vanhempia. Se myös herättelee keskustelua sukupuolirooleista ja vanhemmuuden vaatimuksista. Onko huonokin äiti ihan hyvä isä? Saako tyttövauvalla olla sinistä pipoa? Miksi me teemme toistemme elämästä näin vaikeaa?”

Tiina Vanhanen, Skenet.fi 14.2.2015

”Täysi yleisö nauroi kippurana Elina Kilkun ja Teatteri Tetaksen Äideistä paskin -esitykselle Helsingin Korkeavuorenkadun Höyhentämössä. Sketsimäinen esitys kuvasi oivaltavasti ja itseironisesti naisten odotuksia ja käyttäytymistä äitiyteen. (–) Teksti oivaltaa ja esityksen tyylilaji on riemukkaan karnevalistinen. Lapsen saaminen on sekä yhteiskunnallinen että henkilökohtainen asia.”

Risto Kolanen, Asuminen ja yhteiskunta 1/2015