FAST FOOD KATHAKALI

Uutta kotimaista draamaa Lahdessa!

Kulkukoira haukkuu
eli hopeinen ovikello soi,
todellisuus hukkuu,
kaiken sanoilla paremmaksi kääntää voi.

Lahden kansanopiston teatterikoulutus tuo elokuussa 2020 ensi-iltaan kirjailija ja teatteriohjaaja Elina Kilkun teoksen Fast Food Kathakali. Esitys kantaesitetään Lahdessa.

Fast Food Kathakali on kertomus köyhyydestä sekä taloudellisesta ja ruumiillisesta eriarvoisuudesta. Esitys peilaa länsimaisen yhteiskunnan epäkohtia Intiaan, jonka slummissa suomalaiset Arja ja Skandinaavi joutuvat silmäkkäin omien toiveidensa ja pettymystensä kanssa. Onko edes jumalallisesta väliintulosta apua, kun toisella on kuusi telkkaria ja toisella kuusi nälkään kuolevaa lasta?

Näytelmä on saanut innoituksensa intialaisesta kathakali-tanssiteatterista. Tyylilajiin kuuluvat mm. yliluonnolliset juonenkäänteet, visuaalinen näyttävyys sekä roolihenkilöiden erottelu laulajiin ja näyttelijöihin. Vastaavanlaista esitystä ei ole nähty Suomessa koskaan aikaisemmin!

Käsikirjoitus ja ohjaus: Elina Kilkku
Apulaisohjaus, sävellys ja äänisuunnittelu: Benjamin Klemettinen
Koreografiat ja tanssin opetus: Meri-Tuuli Risberg
Musiikin opetus: Virva Immonen
Kuvat: Jani Enqvist ja Elisa Kohtanen
Grafiikka: Teija Asomäki
Tuotanto: Lahden kansanopiston teatterikoulutus
Teaserin kuvaus: Jani Enqvist
Teaserin editointi: Jesse Gyllenbögel

Näyttämöllä: Teija Asomäki, Jesse Gyllenbögel, Julius Kalliokoski, Irinja Karttunen, Helmi Kokko, Frida Krohn, Heidi Lappi, Reeta Manninen, Sofia Motturi, Ida Pajunen, Jesse Palosaari, Tiina Romppainen, Aino Sihvonen, Sulo Siikaranta, Janika Suopanki, Johanna Tapio, Lotta Vehviläinen, Maria Viitanen, Myrsky Virmavirta ja Eemeli Väisänen.

”Näytelmä hurmaa myös runollisella tekstillään. Koko draama esitetään kepeästi riimitellen, mikä antaa toteutukselle hieman Shakespearen teatteriin verrattavaa lumovoimaa. (–) Kansanopiston ykkösvuosikurssi suoriutuu rajoja rikkovasta esityksestä kokonaisuudessaan hienosti.” 

– Ilkka Kuosmanen /Etelä-Suomen Sanomat 25.8.2020

”Esitys on loppuun asti harkittua tekemistä, vahvaa tulkintaa ja samalla yllättävää oivallusta. Oudon henkevä esitys pitää pihdeissään helposti kaksi tuntia. Ei mitään liikaa, eikä liian vähän: suurenmoista! (–) Ei voi kuin ihailla, kuinka ohjaaja-käsikirjoittaja Kilkku on kyennyt muokkaamaan versioonsa vereviä, yliluonnollisia ja hengittäviä hahmoja, jotka pureutuvat ihon alle ja jäävät kutkuttamaan mieleen vielä esityksen jälkeenkin. Kilkun voima on ennakkoluulottomuus ja usko nuoret haastavaan aitoon ja vahvaan teatteritekemiseen, riskejä pelkäämättä.”

– Juhani Melanen /Uusi Lahti 26.8.2020

”Lahden kansanopiston teatteri kulkee kansainvälisen uudistavan teatterin korkeilla, tyrskyvillä mielikuvitusmerien aallonharjoilla – ja rikkoo vauhdin, musiikin, ilmaisun, joukkovoiman, maneerien ja kyökkirealismin rajat uudenlaisella, kansainvälisistä idän teatteriperinteistä ammentavalla kantaesitysteoksellaan.”

– Lahen uutisia -blogi. Koko kirjoituksen voi lukea TÄÄLTÄ