KAPITALISMI – TARINOITA PÄÄOMASTA

Teatteri Jurkka 2020

Kiitettyjen, loppuunmyytyjen ja keskustelua herättäneiden LÄSKIn ja Häiriön jälkeen Elina Kilkku ja Raisa Omaheimo työryhmineen tuovat lavalle kapitalismia käsittelevän esityksen!

Kapitalismi – tarinoita pääomasta on henkilökohtaiselta tasolta poliittiseksi kohoava esitys siitä, miten vallitseva talousjärjestelmä vaikuttaa jokaiseen meistä, jokaisella elämämme osa-alueella, joka päivä. Se osoittaa hyytävän kirkkaasti, miten järjestelmämme luo liian ahtaita normeja, tuhoaa planeettamme ja tekee meistä kaikista lopulta onnettomia. Trilogian uusin osa on aiempien tavoin karnevalistisen hauska, traaginen, yhteiskunnallinen ja syvästi henkilökohtainen esitys, jossa fragmenteista muodostuu väkevä kokonaisuus. Kapitalismi – tarinoita pääomasta on yhtä aikaa päiväkirja ja huoneteatterin mittakaavassa toteutettu, rakenteita ravisteleva spektaakkeli.

Näyttämöllä: Jenni Kitti ja Henna Tanskanen

Käsikirjoitus: Raisa Omaheimo ja Elina Kilkku
Ohjaus: Elina Kilkku
Lavastus ja pukusuunnittelu: Paula Koivunen
Videot ja äänisuunnittelu: Tomi Flyckt
Valosuunnittelu: Tomi Flyckt ja Saku Kaukiainen

Juliste ja valokuvat: Marko Mäkinen

***

“Teatteri Jurkan spektaakkeliyhteiskuntaa kritisoiva esitys on hauska ja itseironinen

Raisa Omaheimon ja Elina Kilkun kirjoittaman esityksen kohtauksissa käsitellään muun muassa jatkuvan kasvun vaatimuksen vaikutusta työhön, terveyteen ja eriarvoisuuteen. (–) Kilkun ohjaus osaa käyttää teatterillisia keinojaan hyvin. (–) Videoheijasteena näytetty kuvaus rakkaussuhteesta kapitalismin termein tulkittuna ja Titanic-elokuvaa mukaillen on hulvaton. Hyytävä on loppupuolen visio siitä, miten teatterintekijöistä on tulevaisuudessa tullut kauppakeskusten mannekiineja ja sisäänheittäjiä.”

-Laura Kytölä/Helsingin sanomat 18.10.2020

Koko kritiikki löytyy täältä.

“Kapitalismin suurin rikkaus on sen toteutustapa: leikkisä, metateatterillinen, havainnollistava ja vilpittömän henkilökohtainen. Akateemiseen aiheeseen sopii kevennykseksi karnevalistinen tyyli.”
– Elisa Helenius/ Tanssi&Teatteri&Sirkus -lehti 6-7/2020
 
“Hauskoja ja viihdyttäviä, mutta myös aika kylmääviä välähdyksiä. Ja ennenkaikkea sellaisia juttuja missä katsoja saa paljon ahaa-elämyksiä. (–)
Eihän tämä mikään sellainen hyvänmielenesitys ole, vaan aika ahdistava ja synkkäkin. Silti toteutustapa, joka miksaa erilaisia tyylilajeja ja tarjoilee synkeät asiat pilke silmäkulmassa, kaivaa nauruntyrskähdyksiä katsojista.”
 
– Paljon melua teatterista -blogi 21.10.2020
 
Koko kirjoitus löytyy täältä.
 
“Esitys ei anna vastausta siihen, mitä kapitalismin tilalle (miten voisikaan, onhan kapitalismin perkele tuhonnut mielikuvituksemme), mutta sen seuraaminen on ihanaa. Ehkä vastavoima ja vastarinta saavatkin voimansa juuri ihmisistä, heidän energiasta ja uteliaisuudesta ja mahdollisuudesta kokoontua myös pienen ja luonnosmaisen äärelle.”
 
– Jari Tamminen ja Laura Gustafsson/Voima-lehti
23.10.2020
 
Koko arvio löytyy täältä.