RAMBO

Kansallisteatteri 2015

Käsikirjoitus: Nadja Sumanen

Dramatisointi ja ohjaus: Elina Kilkku

Skenografia: Tomi Flyckt

Lavalla: kahdeksan näyttelijää sekä livebändi Kallion lukiosta  

 

#ennakkoluulot #ADHD #mökkikesä #joukkoonkuuluminen #lukiolaisetlavalla

Rambo on hauska ja valoisa tarina pojasta, jonka elämää määrittelevät otsaan lyödyt leimat. Ramboa pidetään ADHD-nuorena, äidillä lienee vakava masennus, ja isäkandidaattikin taitaa olla pikkurikollinen. Mitä tapahtuu, kun ennakkoluulot pestään pois mökkisaunassa saippualla ja välittämisellä?

Rambo on myös tarina toisista ihmisistä. Niistä toisista, joiden otsaan lyömme leiman sekä niistä toisista, joita me jokainen tarvitsemme. Ajankohtainen ja vauhdikas esitys potkii nurin aidan näiden kahden ihmisryhmän väliltä ja laajentaa ahdasta käsitystämme ”normaalista”. Rambossa juostaan, pyöräillään, uidaan, ajetaan autoa, roikutaan, rokataan, saunotaan ja halataan paljon.

Rambo on Nadja Sumasen Otavan nuortenromaanikilpailun voittaja, josta Kansallisteatterissa nähdään Elina Kilkun ohjaama ja dramatisoima näyttämösovitus. Esityksessä nuoret esiintyjät valloittavat Omapohjan: näyttämöllä nähdään kahdeksan näyttelijää sekä livebändi Kallion lukiosta.

”Kansallisteatterin Rambo on kohdeyleisön rakastama, kohtaus- ja dialogivetoinen perusdraama, jossa asiat puhutaan auki ja jota aikuinenkin katsoo lumoutuneena. Erityisen ilahduttava ratkaisu on käyttää esiintyjinä vain nuoria, joiden kanssa Elina Kilkku on tehnyt mahtavaa työtä”.

Nina Jääskeläinen, Teatteri&Tanssi 01/2016

”Rambo on yksi tämän teatterivuoden valopilkuista, jonka voisi kuvitella kiinnostavan myös yläasteikäisiä. Riemukas ja elämänmyönteinen draama löytää hyvin oman olemuksensa Kansallisteatterin intiimillä Omapohja-näyttämöllä. Rouhean leikkisällä otteella toteutetussa ohjauksessa on autenttista lukiodraaman henkeä. (–) Näytelmä valaa jokaisella elementillään uskoa siihen, että kaikki esteet on tehty voitettaviksi. Onnen voi löytää, vaikka elämässä kaikki ei olisikaan ihan priimaa.”

Ilkka Kuosmanen, Etelä-Suomen sanomat 11.12.2015

”Här hör man dissonans, spelad med både inlevelse och medkänsla. (–) Den korta och intensiva teaterföreställningens stora behållning är den förbehållslösa attityden i både berättelsen och framför allt i de två huvudpersonernas gestaltning som görs känsligt och med en säregen kombination av allvar och humor.”

Barbro Enckell-Grimm, Hufvudstadsbladet 12.12.2015

”Rambo on erittäin onnistunut näytelmä. Lahjakkaat ja energiset nuoret täyttävät Kansallisteatterin Omapohja-lavan innostuksellaan ja tekemisen riemu palaa kaikkien silmistä. Tällaista esitystä on ihana seurata ja esityksen jälkeen jää todella hyvä fiilis. Yleisö elääkin mukana koko esityksen ajan ja tunnelma on lämmin.”

Isa-Maria Ääri, Pilkkuun asti –blogi 15.12.2015

”Soitin sitkeästi Kansallisteatterin lipunmyyntiin ainakin neljästi ja lopulta menin paikan päälle hattu kourassa. Sinnikkyys kannatti, sillä lopulta taskussa oli yksi lippu lauantai-iltaiseen esitykseen. Kansallisteatterin ja KirjaKallion näytelmä Rambo myi nimittäin kaikki näytöksensä loppuun ennen ensi-iltaa, eikä syyttä. Esitys pääsee nimittäin kirkkaasti omaan top kymppiini tältä vuodelta. (–) Elina Kilkku on tehnyt hyvää työtä ohjauksen ja dramatisoinnin kanssa. Tarina on ehjä, vauhdikas ja ajottaisesta kaaoksen tunnusta huolimatta pysyy hienosti kasassa.”

Kujerruksia-blogi 14.12.2015